Dlaczego szkolenia z monitorowania środowiskowego są aktualnie takie ważne?
Nie ulega wątpliwości, że potrzeby oraz wymagania konsumentów są znacznie większe niż przed laty. Kupujący zwracają znacznie większą uwagę na bezpieczeństwo żywności, a także jej jakość. Zdaje się, że w tym przypadku na dalszy plan zeszła cena wybieranych produktów. Z tego powodu producenci bardzo często decydują się na polepszanie procesu monitorowania środowiskowego.
Na czym polega monitorowanie środowiska produkcyjnego?
Najprościej mówiąc, monitorowanie środowiska produkcyjnego to zbiór czynności, które mają na celu dostrzeżenie i wyeliminowanie potencjalnych zagrożeń mikrobiologicznych. Chodzi tu o takie działania, dzięki którym możliwe jest kontrolowanie bezpieczeństwa oraz jakości żywności na etapie ich produkcji. Mogą one dotyczyć również wyrobu opakowań.
Monitorowanie środowiska produkcyjnego może przybierać różne formy. Kiedyś skupiano się jedynie na testowaniu gotowego produktu lub jego poszczególnych składników przed przystąpieniem do przygotowywania. Dziś jednak producenci idą o krok dalej i kontrolę rozpoczynają od miejsca, w którym dany produkt powstaje.
Co sprawia, że szkolenia z monitorowania środowiskowego są tak popularne?
Szkolenia z monitorowania środowiskowego cieszą się obecnie ogromną popularnością wśród producentów, audytorów, personelu technicznego czy konsultantów. Wynika to przede wszystkim z faktu, że prawo żywnościowe na całym świecie jest o wiele bardziej restrykcyjne niż przed laty. Najmniejszy błąd może spowodować obowiązek wycofania produktu z obrotu.
Nie bez znaczenia jest również odbiór konsumentów. Poprawne monitorowanie środowiskowe to element Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP). Jak już zostało wspomniane, współcześni kupujący biorą pod uwagę zarówno jakość, jak i bezpieczeństwo żywności. Wdrażanie GMP przez producenta przekłada się więc na zwiększenie zaufania konsumentów do danych wyrobów, a finalnie także na wysokość sprzedaży.