Blog
Jakie standardy muszą spełniać bezpieczne opakowania do żywności?
Produkcja żywności to wieloetapowy proces, a jednym z ostatnich ogniw łańcucha jest pakowanie produktów. Nieodpowiednie opakowania i zabezpieczenie artykułów mogą negatywnie wpłynąć nie tylko na właściwości samego produktu, ale również na wiarygodność producenta. Aby zapewnić jak najwyższą jakość i bezpieczeństwo produktów oraz zaufanie konsumentów, opakowania do żywności powinny spełniać szereg globalnych wytycznych obowiązujących w sektorze przemysłu spożywczego. Jakie to są standardy i które normy je określają?
Na czym polegają szkolenia GMP dla branży kosmetycznej?
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1223/200 z 2009 roku w branży kosmetycznej obowiązuje działanie zgodnie z Dobrymi Praktykami Wytwarzania (ang. GMP – Good Manufacturing Practices). Aby zapewnić bezpieczeństwo klientom oraz poszerzać horyzonty osób pracujących w przemyśle kosmetycznym organizowane są kompleksowe szkolenia GMP. Na czym one polegają oraz do kogo są skierowane?
Na czym polega skuteczna analiza zagrożeń HARA dla opakowań?
HARA – Hazard Analysis and Risk Assessment, Analiza Zagrożeń i Ocena Ryzyka to procedura, której nadrzędnym celem jest zapewnienie bezpieczeństwa sanitarnego materiałów opakowaniowych, które stosowane są do pakowania produktów wrażliwych na higienę, jak żywności, leków, kosmetyków i innych produktów, w tym przemysłowych. Opiera się na bardzo dobrze opracowanej metodyce oceny i analizy zagrożeń oraz sposobów postępowania mających na celu zapewnienie bezpieczeństwa opakowań. Aby analiza taka była skuteczna, powinna być przeprowadzana raz w roku zgodnie z wymaganiami Standardu BRCGS Packaging Materials, wydanie 6.
Dlaczego szkolenia w zakresie GHP (Dobrych Praktyk Higienicznych) są takie ważne?
Zapewnienie bezpieczeństwa żywności jest dziś jednym z najważniejszych elementów determinujących jej jakość i wpływ na zdrowie i życie ludzi. Z tego powodu powstały przepisy i procedury, których celem jest ujednolicenie dobrych praktyk higienicznych i ich właściwe wdrożenie w każdej z firm zajmujących się obrotem lub produkcją żywności. Dlaczego jest to takie ważne?